Uutta ja vanhaa Tallinnaa katsomassa


Uutta ja vanhaa Tallinnaa katsomassa

Kestävä kivitalo -ryhmän järjestämälle betoni- ja tiilirakentamisen matkalle Tallinnaan osallistui yhteensä 12 rakennusliikkeiden, arkkitehti- ja rakennesuunnittelutoimistojen edustajaa sekä isännät PERI Suomi Ltd Oy:stä ja Wienerberger Oy:stä. Saimme nauttia aurinkoisesta ja lämpimästä säästä aina Länsisatamasta lähdöstä samaan paikkaan paluuseen asti.

The Artem -toimisto- ja asuinrakennus 
Tallinnaan saavuttaessa ensimmäiset kohteet olivat työmaakohteita, joihin varustauduttiin asiaankuuluvin varustein. Ensimmäinen kohde oli toimisto- ja asuinrakentamisen yhdistelmä ”The Arter”, joka sisälsi myös maanalaisia pysäköintitiloja. Rakennuskokonaisuuden pinta-ala on yhteensä 77 000 m². Työmaalla oli mukana rakennusliikkeen työmaahenkilöiden lisäksi myös PERI Eestin edustaja, jotka esittelivät näyttäviä betonipintoja sekä käytössä olevia muottijärjestelmiä. Kierros alkoi kellarikerroksista, mistä sitten nousimme aina 26 kerrokseen saakka. Rakennuksessa tulee olemaan yhteensä 28 kerrosta, joten runkotyöt alkoivat olla jo loppusuoralla. Pääsimme siis nauttimaan upeista maisemista, joita korkealta kerroksista aukeni eri suuntiin.

Rakennus oli pilarilaattarakenteinen ja betonirakenteet – ydinkuilu, laatat ja pilarit – olivat toteutettu paikallavaluna. Rakennuksen ylimpiä kerroksia suojasi tuulisuojaseinät, joista osaan oli myös integroitu ulkoseinän kiipeävä muottijärjestelmä.

Golden Gate – portti sataman ja Rotermannin välillä

Toinen työmaavierailu kohdistui Golden Gate -nimiseen projektiin, jossa työmaalla urakoitiin vasta maanalaisia rakenteita. Mukana kohdetta esittelemässä oli paikallisen Ruduksen edustaja sekä kohteen arkkitehti. Golden Gate tulee valmistuessaan olemaan 7-kerroksinen rakennus, joka toimii porttina sekä yhdistävänä arkkitehtonisena tekijänä sataman ja Rotermannin kaupunginosan välillä. Rakennuksen kokonaispinta-ala on valmiina 19 500 m². Tässä sijainniltaan keskeisellä paikalla olevassa toimistotalossa runko on toteutettu paikallavaluna ja kaikissa rakenneosissa on käytetty mahdollisimman energiatehokkaita ratkaisuja.

Työmaavierailujen jälkeen suuntasimme lounaalle Noblessnerin satamaan, jossa polttavan auringonpaisteen vaikutuksesta päädyimme sisätiloihin nauttimaan ruoasta.

Tiiliä lähes kaikissa sateenkaaren väreissä

Lounaan jälkeen matkan luonne muuttui työmaavierailuista arkkitehtonisten tiilijulkisivujen kierrokseksi ja oppaana meillä oli Viron Wienerbergerin edustaja. Uus-Veerenniä meille oli lisäksi esittelemässä alueen suunnittelusta vastanneen toimiston Arhitekt Tarbe OÜ:n arkkitehti Johann-Aksel Tarbe. Hän esitteli meille tätä pienkerrostaloista muodostuvaa asuinaluetta, joka on valmistunut vaiheittain vuodesta 2019 alkaen. Alueelle on saatu luotua puistomainen luonne, joka yhdessä tyylikkäiden rakennusten kanssa tekee ympäristöstä erittäin viihtyisän kokonaisuuden. Erityistä kiinnostusta herättivät kattotiilillä toteutetut julkisivut sekä pihatiilten hyödyntäminen osana hulevesien hallintaa.

Uus-Veerenniltä matka jatkui läheiselle Pärnu maanteen ja Liivalaian risteyksen tuntumaan, jossa kävimme ihailemassa 5-kerroksista, Belgialaisista käsinlyödyistä tiilistä muurattua asuinkerrostaloa. Rouhea tiili yhdessä lähes mustan liuskekiven kanssa muodosti hienon julkisivun.

Mustamäessä tutustuimme Maria Magdalenan kirkkoon. Kirkon ulkorakenteet ovat valmistuneet jo vuonna 2019, mutta rahoituskuvioiden takia sisäpuoli on vielä keskeneräinen. Katon kaarevat muodot ja vaalea tiilijulkisivu ovat KARISMA Architecs -arkkitehtitoimiston käsialaa.

Mainittakoon kierrokselta vielä sataman läheisyydestä muutama kohde. Indrek Allmannin ja Jaan Jagomägin suunnittelemassa, Porto Francon Poordi 1 -osoitteessa, sijaitsevan toimisto- ja asuinrakennuksen julkisivu on toteutettu ranskalaisilla kattotiilillä, jotka edustavat sikäläistä historiallista rakentamista. Rustiikkiset kattotiilet ja moderni arkkitehtuuri ovat kiinnostava yhdistelmä. Kierros päättyi Rotermannin kortteliin, jonka arkkitehtuuri on useamman toimiston käsialaa ja hieno kokonaisuus erilaisia materiaaleja, muotoja ja pintoja. Alue on tunnettua ns. uutta Tallinnaa, sijaitsee kivenheiton päässä A- ja B-terminaaleista ja tätä uniikkia aluetta ei kannata jättää väliin Tallinnassa vieraillessa.