Etumasto Oulussa paikalla rakentaen


Etumasto Oulussa paikalla rakentaen

Vuoden 2009 Kestävä kivitalo -palkintokohde

Oululainen rakennusliike Rakennus-Hanka Oy antoi Arkkitehtuuritoimisto Juha Paldanius Oy:lle toimeksi suunnitella arkkitehtuuriltaan ja materiaaleiltaan laadukkaan asuinkerrostalon, jonka pitää olla kilpailukykyinen myös hinnaltaan. Näin tehtiin 17 huoneiston As Oy Oulun Etumasto täydentämään Oulun vuoden 2005 asuntomessualuetta.
Etumasto valmistui vuonna 2008 Toppilansaareen.

Rakennus-Hanka Oy on keskittynyt omaperustaiseen asuntotuotantoon Oulun seudulla.
– Me rakennamme perinteisesti paikalla niin paljon kuin se on mahdollista. Meillä on sekä ammattitaitoiset työntekijät että omat muotit ja kalustot. Näin esimerkiksi paikallavalut eivät vie sen enempää aikaa kuin elementeistä rakentaminen. Paikalla rakentaminen tarkoittaa laatua, jota asukkaatkin osaavat arvostaa, toimitusjohtaja Matti Eeronheimo toteaa.

– Suunnittelijankin kannalta paikalla rakentaminen on parempi vaihtoehto. Se on hyvä ja onhan sen myös perinteinen tapa rakentaa, johtaja Juha Paldanius lisää.

As Oy Oulun Etumastossa jopa parvekelaatat on valettu paikalla yhtä aikaa huoneistojen laattavalujen kanssa. Näin parvekelaatta on huoneiston lattian tasolla, mikä on pieni, mutta tärkeä lisä esteettömyyteen.

Tummaa tiiltä luontevasti

As Oy Oulun Etumaston julkivisut on muurattu tummalla, poltetulla TERCA Grafiitinmustalla tiilellä.

– Toppilansaari on entistä satama- ja pienteollisuusaluetta, joten hieman karkeat julkisivut ovat luonteva lähtökohta. Sataman karheus oli jo yksi asuntomessujen teemoista ja halusimme Etumaston liittyvän samaan henkeen, Juha Paldanius sanoo.

Nelikerroksinen Etumasto päättää asuntomessuille rakennetun neljän kerrostalon rivistön, jossa myös ensimmäinen on muurattu tummalla tiilellä. Sekin on Rakennus-Hangan tuotantoa.
– Pääsimme näin myös sulkemaan rivistön, Matti Eeronheimo hymyilee.
Rakennuksen tummaa julkisivua keventävät isot lasitetut terassit ja parvekkeet. Ylimmistä kerroksista on merinäköala, mutta kaikki asunnot avautuvat meren suuntaan eli meri on vahvasti läsnä.

Rakennus on tehokkaasti yksiportainen. Porraskäytävä on väljä ja valoa tulvii monista ikkunoista. Omaleimaisuutta lisää alakerroksen iso kaari-ikkuna.

– Jo porraskäytävän pitää viestiä, että talo on kunnolla rakennettu ja viihtyisä asua, Juha Paldanius toteaa.

Etumasto on rakennettu Oulun kaupungin vuokratontille. Sille oli asetettu myös kattohinta, mikä lisäsi suunnittelun haasteita. Pienehkö ja laadukas asuinkerrostalo on harvalle tuottoisa projekti. Hyvällä suunnittelulla ja ammattitaitoisella rakentamisella sekin kyllä onnistuu, Matti Eeronheimo toteaa.

Kestävä kivitalo -palkinnon saajat

  • Rakennus-Hanka Oy, Toimitusjohtaja Matti Eeronheimo, työpäällikkö Ilpo Vakkuri ja vastaava mestari Tuomo Saarinen
  • Arkkitehtuuritoimisto Juha Paldanius Oy, Johtaja Juha Paldanius
  • Insinööritoimisto Jorma Heikkinen, Rakennusinsinööri Jorma Heikkinen