Arkkitehtuuriekskursio Tukholmaan 4.-5.5.2023 


Arkkitehtuuriekskursio Tukholmaan 4.-5.5.2023 

Suuntasimme toukokuun alussa meriteitse Tukholmaan tutustumaan paikalliseen arkkitehtuuriin. Matkan erityisenä tarkastelun kohteena olivat paikallarakentaminen ja muuratut tiilijulkisivut. Matkassa oli mukana yhteensä kahdeksan arkkitehtia Helsingistä, Turusta ja Tampereelta sekä Kestävä Kivitalo yritysryhmän ja Wienerbergerin edustajat. Menomatkalla ennen illallista, osallistujat saivat Siljan Conference -osastolla päivityksen tiilirakenteista ja -uutuuksista sekä paikallarakentamisen mahdollisuuksista betonilla.

Pyöreitä muotoja ja monipuolista ilmettä erilaisilla tiililimityksillä

Olimme lähteneet matkaan pienessä sateen pelossa, mutta aamu valkeni kirkkaana ja uskaltauduimme kannellekin ihailemaan Tukholman saaristoa. Kannelta oli hyvä näkymä myös Lidingössä sijaitsevaan Fyrtornet Dalénumiin, joka on arkkitehtitoimisto Wingårdhin suunnittelema kolmen liuskekivellä verhoillun rakennuksen muodostama kokonaisuus. Korkeimman, 22-kerroksisen asuinrakennuksen pyöreät nurkissa eri syvyyksillä sijaitsevat parvekkeet saavat rakennuksen näyttämään siltä, että se aaltoilee alhaalta ylöspäin. Saman arkkitehtitoimiston kädenjälkeä pääsimme näkemään itse ekskursiolla useammassa kohteessa. Kävimme katsomassa Kvarteret Basarenia ja Kvarteret Muddusia, joiden molempien julkisivuissa on käytetty lasitettuja tiiliä. Vaalea ja pyöreitä muotoja kantava Kvarteret Basaren on saanut kunniamaininnan myös Brick Award 22 -tiiliarkkitehtuurikilpailussa. Myös Liljevalchs museon laajennusosa Liljevalchs+ on Wingårdhin toimiston suunnittelema. Betonijulkisivua koristavat pyöreät pullonpohjamaiset lasielementit, jotka tuovat julkisivuun pientä kimalletta, houkutellen vierailijaa sekä koskettamaan että tarkastelemaan lasielementtejä lähempää.

Pyöreät muodot olivatkin yksi tämän ekskursion teemoista kun jälkikäteen tarkasteli reissulla otettuja kuvia. Edellä mainittujen kohteiden lisäksi Årets byggnad -palkinnon saaneen Kvarteret Poolenin ja Solnan uimahallin julkisivuissa tiili myötäili kauniisti julkisivun kaarista koostuvia linjoja. Oman lisänsä toivat myös erilaiset limitystavat. Vaikka julkisivu oli muurattu kokonaan vaalealla tiilellä, toivat erilaiset limitystavat paljon eloa julkisivupintaan. Kohteen ovat suunnitelleet toimistot Strategisk Arkitektur ja AIX Arkitekter yhdessä. 

Pyöreiden muotojen teemaa jatkoi kierroksen vanhempaan arkkitehtuuriin kuuluva kohde eli Sigurd Lewerentzin suunnittelema, 1960 valmistunut St. Markuskyrkan, jonka leveällä hieman päällehierretyllä saumalla toteutetut tiilimuuraukset ihastuttivat tälläkin reissulla. St. Markuskyrkanissa tiili toistuu sekä sisä- että ulkopinnoissa jatkuen aina maahan ja lattiapintoihin. 

Toisena havaittuna teemana kierroksella olivat pysty- ja vaakalimitysten vaikutus julkisivujen tekstuureihin. Muun muassa Brommassa ja Norra Djurgårdsstadenissa tarkastelimme kohteita joissa tiilen suunnan vaihdoksilla julkisivujen rytmitys muuttui. Tiili pienenä rakennuselementtinä todella taipuu moneen ja mitä kirjavampi tiili, sitä eläväisempi julkisivu. Vaikka koko matkan olikin hyvä pitää takit ja kaulaliinat tiukasti yllä, suosi Tukholman sää meitä matkalaisia luoden erinomaiset puitteet tälle inspiraatiomatkalle länsinaapuriin.