23-24.10.2018 Betoniekskursio Hollantiin


23-24.10.2018 Betoniekskursio Hollantiin

Vuoden 2018 Kestävä kivitalo- betoniexkursio suuntautui tänä vuonna Hollantiin. Matkalle osallistui 11 rakennusliikkeiden edustajaa ja isäntinä matkalla toimivat Ari Mantila Betoniteollisuus ry:stä, Antti Virtanen Rudus Oy:stä, Ilari Roihuvuo Peri Suomi Oy:stä ja Pentti Lumme, Kestävä kivitalo ryhmän puheenjohtajana .
Matkan ensimmäisen päivän vietimme Amsterdamissa ja toisen päivän Haagissa. Peri Gmbh oli järjestänyt paikallisorganisaationsa avustuksella työmaakohteet ja Perin puolesta matkajohtajana oli totutusti Andreas Franzen.

Amsterdamissa vierailimme 2/3 korkeudessa olevalle hotellityömaalle. Valmistuttuaan hotelli on Hollannin suurin. Kohteen runko on kokonaan paikalla valetun pilarilaatan / kantavien seinien yhdistelmää. Kohteen kiertyvä runko tuo rakennukseen varsin mittavat ulokkeet, joiden työnaikaisia ja lopullisia tukirakenteita pääsimme ihmettelemään paikan päällä.

Koska olimme Amsterdamissa, pakollinen kulttuuriohjelmanumero oli tietysti kanavaristeily, jossa pääsimme näkemään varsin läheltä hollantilaista ”rantarakentamista”.

Seuraavan päivän tutustumiskohteena oli Haagiin rakennettava kulttuuritalo johon on päätetty keskittää teatteri, musiikki ja tanssitapahtumat. Tästä syystä kohde on varsin mittavaa kokoluokkaa. Kohde on runkorakenteiltaan täysin paikalla valettu. Paikoitellen välipohjissa käytetään ohutta jännittämätöntä kuorilaattaa, jonka päälle tulee jälkivalu. Valutyön jälki koko työmaassa oli silmiinpistävän hyvää kaikissa rakenteissa. Havaintojen mukaan betonin tiivistystyöhön käytettiinkin kotimaassa totuttua enemmän resursseja. Työmaassa oli myös julkisivuun tulevia korkeita ja koristeellisia elementtipilareita, joiden hyvää pintalaatua urakoitsijoiden edustajat pysähtyivät ihmettelemään.

Haagin vierailun vapaana ohjelmana oli tutustuminen Pohjan meren hiekkarantaan ja siellä sijaitsevaan infraan. Rantarakenteille sijoitetut humoristiset pronssiveistokset herättivät myös kävijöiden huomion.

Osa Haagin rantarakenteille tehdyistä pronssiveistoksista