Ajatonta arkkitehtuuria Espoossa


Ajatonta arkkitehtuuria Espoossa

Kestävä Kivitalo 2017 -palkinto Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14:lle

Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14 on suunniteltu ja toteutettu
paikallarakentamisen hyviä perinteitä vaalien. Sen toteuttajille myönnettiin vuoden 2017 Kestävä Kivitalo -palkinto.

Kohteen arkkitehtonisessa toteutuksessa on onnistuttu yksinkertaisin tehokeinoin luomaan moderni, mutta samalla ajaton lopputulos. Kahden pistetalon väliin jäävän kaarevan talon pyöreälinjaisuus on hienostuneella tavalla otettu osaksi myös sisäpihanpuolen julkisivuarkkitehtuuria, jossa rakennuksen nurkkien pyöristetyt linjat yhdessä valkoisen rappauksen kera henkivät aitoa funktionalistista ajattomuutta. Laadukkuutta ja karaktääriä kohteelle luovat niin ikään pitkistä mustista tiilistä muurattu pohjoisjulkisivun jalusta, sekä pihanpuolen sisäänkäyntien korostukset, jotka antavat kohteelle hienostuneen ja ajattoman leiman. Rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on ajateltu pitkää elinkaarta, asumisviihtyvyyttä ja rakennuksen elinkaaren aikaisia käyttökustannuksia.

170913_magneettikatu_14_016_editKohteen rakennuttaja Espoon Asunnot Oy painottaa uudistuotannossaan elinkaarikestävyyttä.
– Rakennuksen suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa elinkaariasiat ovat keskeisellä sijalla. Suosimme tuotteita, joilla on mahdollisimman pitkä, huoltovapaa elinkaari ja joiden korjaus on helppoa sekä edullista, rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä sanoo.
– Rakennuttajana arvostamme myös ajatonta arkkitehtuuria. Se sopii hyvin kestävän rakentamisen tavoitteeseemme ja on useimmiten myös helposti ylläpidettävää.

Kohteen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy.
Arkkitehti SAFA Veikko Mäkipaja sanoo, että heidän toimistolleen hyvien rakennusmateriaalien valinta on erittäin tärkeää.
– Kun suunnitellaan tehokas ja selkeä rakennus, voidaan kustannusten puitteissa käyttää rakentamiseen laadukkaita materiaaleja.
Laadukkaan lopputuloksen arvoa lisää myös se, että se on vuokratuotantokohde, joka laadukkaasta toteutuksestaan huolimatta on alittanut rakennuskustannuksiltaan myös sille asetetun kustannustavoitteen.

saga16Kunniamaininta Saga Palvelutalon uudisosan suunnittelulle

Kestävä Kivitalo -ryhmä myönsi kunniamaininnan Kiinteistö Oy Helsingin Dosentinlinnalle eli Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevan Saga Palvelutalon uudisosalle tunnustuksena laadukkaasta ja innovatiivisesta suunnittelusta paikalla rakentamisen eri osa-alueita hyödyntäen.
Rohkea erilaisten materiaalien ja rakenneyksityiskohtien yhdistäminen perinteiseen tiilirakentamiseen tekee rakennuksesta persoonallisella tavalla mieleenpainuvan, mutta samalla se on harmoninen ja ympäristöönsä hyvin istuva. Uudisosan arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy

Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14

– Rakennuttaja: Espoon Asunnot Oy
– Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy
– Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Jonecon Oy
– Pääurakoitsija: Lujatalo Oy
– Julkisivut: paikallamuuratut ja pääosin rapatut
– Välipohjat: paikallavaletut
– Kantavat seinät: betonielementtejä
– Kokonaiskerrosala: 9 480 k-m2
– Asuntojen kerrosala: 6 900 k-m2, 115 asuntoa
– Yhteistiloja, lämmintä tilaa 1 800 m2
– Autohalli: 2 230 m2
– Kestävä Kivitalo -palkinto 2017

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Toiminnalle luotiin suuntaviivat vuonna 1994 Rudus Oy:n (silloinen Lohja Rudus) aloitteesta.

Vuoden 2017 palkinnon saivat Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14:n toteuttajat

Pääsuunnittelija: Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy
Rakennuttaja: Espoon Asunnot Oy
Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Jonecon Oy
Urakoitsija: Lujatalo Oy

 

Laajempi artikkeli, lataa tästä (Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio Oy)

Kuva 1
Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14 sai vuoden Kestävä Kivitalo -palkinnon useiden eri laatutekijöiden ansiosta

Kuva 2
Magneettikatu 14 on suunniteltu ja toteutettu paikalla rakentamisen hyviä perinteitä vaalien, välipohjat on betonista paikallavaletut ja julkisivut paikallamuuratut sekä pääosin rapatut.

Kuva 3
Palkittu kiinteistö sijaitsee Espoon Saunalahdessa, Kauklahdenväylän tuntumassa.

Kuva 4
Rakennusten keskiöön jäävää puhdaslinjaista kaaritaloa reunustavat niin materiaaleiltaan kuin muodoiltaankin persoonalliset pistetalot. Suojaisa piha-alue on viihtyisä ja toteutettu laadukkaasti.