Tiili- ja betoniekskursio Tukholmassa 23.-24.9.2022


Tiili- ja betoniekskursio Tukholmassa 23.-24.9.2022

Vaikuttavaa vehreyttä, hienoja yksityiskohtia ja vaikuttavia kontrasteja

Aurinkoisena syyskuun torstaina kohtasimme seitsemän arkkitehdin sekä kolmen Kestävä Kivitalo -yritysryhmän edustajan kanssa ja suuntasimme laivalla kohti Tukholmaa. Retki oli pandemian jälkeen ensimmäinen tiiliarkkitehtuuriin ja paikallavalubetonikohteisiin keskittyvä ekskursio, ja risteilytunnelma oli innostunut ja odottava.

Laivamatkalla keskityimme tutustumaan toisiimme, syömään hyvin ja sulattelimme saamiamme tiili- ja betonirakentamisen oppeja. Perjantaiaamu valkeni raikkaana ja sää suosi koko päivän. Päivä aloitettiin räväkästi punaisilla lasitetuilla tiilillä muuratun Kvarteret Mudduksen luona. Norra Djurgårdstadenin asuinalue hurmasi meidät vehreydellään ja hienosti suunnitelluilla ja toteutetuilla yksityiskohdillaan. Alue on ennen ollut teollisuusaluetta, mutta sitä ei tänä päivänä huomaa – päinvastoin piha-alueet luovat upean kokonaisuuden arkkitehtuurin kanssa.

Päivän aikana näimme kohteita, jotka olivat arkkitehtuuriltaan toisiinsa nähden hienoja ääripäitä. Esimerkkeinä mainittakoon Sigurd Lewerentsin maanläheinen St. Markus Kyrkan, Wingårdh Arkitektkontorin valkoisilla tiilillä toteutettuja pyöreitä muotoja toistava Kvarteret Basaren sekä OMAn tyrmäävä Norra Tornen.

Perjantain ekskursio oli inspiroiva ja askelia sekä kuvia kertyi jokaiselle osallistujalle satoja. Ekskursio avasi osallistujien silmät tarkastelemaan betonirakentamista ja tiilen monipuolista käyttöä arkkitehtuurissa. Palasimme perjantaina iltakoneella takaisin Suomeen ja viikonloppuna oli hyvin aikaa sulatella kaikkea yhdessä nähtyä ja koettua.

Muistiin merkitsi Milla Ahti-Kotilainen / Wienerberger