Tiilet ja laastit


Tiilet ja laastit

Tiili on julkisivumateriaalina kestävä ja lähes huoltovapaa. Tämän lisäksi tiilijulkisivu alentaa tutkitusti rakennuksen energiankulutusta. Julkisivutiilien tulee olla nykyisin CE-merkittyjä ja niiden säänkestävyyttä testataan vuosittain tehtävillä säänrasitustesteillä. Nykyvaatimusten mukaan pientalojen tiilipaksuuden tulee olla vähintään 85 mm, mutta kerrostalojulkisivuissa tulisi käyttää paremman vedenpitävyyden takia vähintään 120 mm leveää reikätiiltä tai 100 mm paksua umpitiiltä. Tiilivalikoima antaa suunnittelussa paljon mahdollisuuksia niin värien, pintojen kuin muotojenkin suhteen. Poltettujen tiilien laajasta valikoimasta tiili valitaan halutun värin ja pintastruktuurin perusteella.

Poltetut Terca-tiilet

Poltetut Terca-tiilet valmistetaan savesta yli tuhannen asteen lämpötilassa. Tiilen värisävyn ratkaisevat käytetty savilaatu ja muut raaka-aineet sekä poltto-ohjelma. Värin perusteella tiilet luokitellaan tummiin-, punaisiin-, keltaisiin-, vaaleisiin- sekä kirjaviin tiiliin. Pintoja ovat sileän-, karhean- ja harjatun pinnan lisäksi taustapatinapinta, joka kuluneen ulkomuotonsa ansiosta soveltuu uudisrakentamisen ohella myös esimerkiksi vanhojen rakennusten täydennysrakentamiseen ja korjaamiseen. Trendiksi ovat viimeaikoina nousseet vanhaa patinoitunutta tiiliseinää muistuttavat käsin lyödyn omaiset tiilistruktuurit kuten Retro- ja Makasiinipinta. Väreistä erityisesti tummat sävyt ovat nykysuunnittelijoiden mieleen. Katso julkisivutiilien valikoima.

Tiilen väriin sävytetyt laastit

Julkisivujen muurauksessa käytetään nykyään muuraus- tai valkosementtipohjaisia värillisiä muurauslaasteja. Niiden etuna on hyvä säänkestävyys ja muurattavuus. Parempaa sateenkestävyyttä silmällä pitäen on kehitetty myös vedenimultaan tavallista muurauslaastia jopa 90 % tiiviimpiä laasteja kuten esim. Weber Vetonit Marine tiivislaasti. Laastin väri valitaan käytettävän tiilen mukaan niin, että saadaan harmoninen lopputulos. Tehdasvalmisteiset laastit ovat myös tasalaatuisia.

 

weber_laastit